Zeewijding wenduine

Traditioneel gaat op pinkstermaandag 20 mei 2013 de jaarlijkse zeewijding te Wenduine door.

 

Om 9u30 start de plechtige eucharistieviering in de H.-Kruisverheffingskerk, opgeluisterd door het Wenduins zangkoor. De evocatie van de “legende van het Heilig Kruis” begint om 10u45 aan de Rotonde.

 

Centraal staat het “miraculeuze” kruisbeeld en de Blankenbergse visserij. Met de teloorgang van de lokale visserij trokken rond 1700 vele Wenduinse vissers naar Blankenberge. Een taaie legende vertelt, dat na een storm enkele vissers een kruis opvisten in hun netten. Het was het kruis van de oude Wenduinse parochiekerk en ze droegen het in processie naar de nieuwe kerk.

 

Tijdens een boeiend luister- en kijkspel wordt deze legende op het strand aan de Rotonde uitgebeeld. Het oude kruis wordt door de Blankenbergse vissers aan wal gebracht met de “B72 Jacqueline-Denise”. Deze garnaalsloep behoort tot één van de enige overgebleven vaartuigen van de Belgische maritieme vloot en heeft bijgevolg een grote historische waarde. Het is een typische boot van tussen de twee oorlogen en het symboliseert de overgang van de zeevisserij met zeilen naar de gemotoriseerde vaartuigen.

 

Het ganse spektakel is een mengeling van vissersfolklore, muziek en poëzie. Deelnemers zijn o.m. de folkloregroepen “De Vrije Visscherie Blankenberge”, de “Heistse Klakkertjes”, een vlaggenballet uit Hoogstraten en de sopraan Joke Cromheecke.

 

Na de opvoering van de legende trekt de massa met het kruis naar de kerk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0